Fotografia d'en Paco Candel i logotip de la Fundació
Inici La Fundació Activitat Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Activitat

» Editorials
» Notícies
» Fulls candelians
» Observatori social


» Castellano


Òmnium ret homenatge a Paco Candel amb la presentació de la seva biografia
22/01/2010

Mesa de l'acte La publicació de la primera biografia de Paco Candel ha esdevingut una oportunitat d'or per recordar la figura d'aquest escriptor i periodista, nom clau de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX i veu imprescindible en la crònica de la nostra història recent.

La providència es diu Paco és el nom de l'obra amb què avui, dos anys després de la mort de Candel, el periodista Genís Sinca retrata aquest escriptor irrepetible, autor d'obres tan conegudes com Els altres catalans o Donde la ciudad cambia su nombre. Un llibre, aquest darrer, que fou determinant precisament per a la confecció d'aquesta biografia. I és que, tal com ha explicat Sinca, va ser després de llegir Donde la ciudad cambia su nombre que decidí visitar per primer cop Candel. "Vaig quedar fascinat amb el llibre i el vaig voler anar a conèixer", ha dit l'autor. I ha afegit: "No anava a veure Candel perquè volgués fer cap biografia; hi anava perquè jo volia ser Paco Candel!". Fou, doncs, més endavant -en adonar-se que "qui s'havia convertit en un símbol de la immigració era un autèntic desconegut"-, quan se li acudí d'escriure'n la biografia.

El resultat de tot plegat és l'obra que s'ha presentat avui. Una presentació que, a més de la de l'autor, ha comptat amb les intervencions del president d'Òmnium, Jordi Porta, i del professor i periodista Joaquim Roglan, que ha assegurat que la biografia presentada "segueix el mestratge de Pla" i "s'insereix dins la millor tradició d'aquest gènere en llengua catalana", on destaquen noms com Joan Maragall, Joan Olivé o el mateix autor de la saga dels Homenots.

Les diferents intervencions han destacat també l'actualitat d'una figura com la de Paco Candel, símbol de la immigració espanyola dels anys seixanta del segle passat. En un moment en què la immigració torna a ser un repte important per a la societat catalana, l'autor de l'obra ha assenyalat la seva voluntat de contribuir a afrontar la qüestió. "Em vaig adonar que, si aconseguia centrar bé la biografia de Candel, potser podia donar eines per saber com havíem de tractar el repte actual", ha explicat Sinca.

Aquesta informació procedeix del web d'Òmnium Cultural.

Enviar a Delicious Enviar a Digg Enviar a La Tafanera Enviar a Mename Enviar a Facebook Enviar a Twitter

Fundació Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Sobre el web