Fotografia d'en Paco Candel i logotip de la Fundació
Inici La Fundació Activitat Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Activitat

» Editorials
» Notícies
» Fulls candelians
» Observatori social


» Castellano


El Memorial Francesc Candel ajornat per la pandèmia
12/03/2021

La XI edició del Memorial Francesc Candel d'enguany ha estat posposada per a la seva celebració en el moment més adient del 2021, a causa del Covid19, de la mateixa manera que s'ajornen les iniciatives relacionades amb el Monument als Altres Catalans. Tant l'escultura del Memorial com la maqueta del Monument van ser realitzades per l'escultor Ferran Soriano, amic de Candel. El patronat de la Fundació Paco Candel es proposa reprendre l'activitat tan aviat com sigui possible, com es desprèn de l'informe de la comissió executiva que reproduïm a continuació:

LA PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA "UN AJUNTAMENT ANOMENAT ELLS". L'esforç per mantenir activa la Fundació ha generat la realització de iniciatives com la publicació de la novel·la "Un Ajuntament anomenat Ells", amb una campanya de promoció inacabada, a causa de la impossibilitat d'organitzar un acte de presentació i entrega d'exemplars a les persones que han concretat subscripcions. Es preveu convocar l'acte tan aviat com la pandèmia ho permeti; però, en cas que segueixi sent desaconsellable un acte presencial, es preveu fer-la virtualment via internet, amb la col·laboració de la Biblioteca Francesc Candel i el servei de comunicació de l'Ens de l'Associacionisme Cultural. La presentació es faria coincidir amb la distribució a les llibreries que s'han interessat per la novel·la.

XI MEMORIAL FRANCESC CANDEL. La voluntat de la Fundació ha estat la de convocar amb caràcter anual la concessió dels guardons del Memorial Francesc Candel que, des del primer moment, s'han entregat a la seu social del Col·legi de Periodistes de Catalunya. També en aquest cas és prudent ajornar per al moment més oportú, fins i tot la consideració de les persones o institucions que en puguin ser mereixedores. Val a dir que a la seu social de la Fundació Paco Candel s'ha completat la galeria dels guardonats en les deu primeres edicions del Memorial.

MONUMENT ALS ALTRES CATALANS. Primer la situació política i, en aquest any la pandèmia del coronavirus, han paralitzat la concreció del Monument als Altres Catalans que, en homenatge a Francesc Candel, es vol aixecar en la placeta del barri de la Marina en la que te façana la Biblioteca Francesc Candel, on finalment la Fundació i l'Ajuntament de Barcelona van plantejar la ubicació. L'organisme municipal implicat en la qüestió de monuments a la via pública ho comunicà a la Fundació que, com es coneix, disposa de la maqueta del monument realitzada per l'escultor Ferran Soriano. Malgrat les gestions ja realitzades a la recerca de finançament, considerant la urgència d' altres prioritats, caldrà esperar el moment més idoni per buscar els suports imprescindibles.

MEMÒRIA DELS 15 ANYS DE VIDA DE LA FUNDACIÓ PACO CANDEL. Amb el títol "Els altres catalans, mig segle després", de la mà de l'historiador i arxiver Joan Ignasi Salcedo del Moral s'ha elaborat una memòria il·lustrada dels quinze anys de vida de la Fundació Paco Candel que, entorn de la commemoració del 50è Aniversari de la Publicació del Llibre Els Altres Catalans, també ha recollit la cronologia dels actes realitzats durant una dècada i mitja, que ha estat caracteritzada per una gran activitat entorn la divulgació de l'obra i el pensament de l'escriptor. El llibre recull centenars de documents gràfics, referencies als articles publicats a la premsa i a la relació de l'obra complerta de l'autor, així com els llibres que en els darrers anys s'han publicat homenatjant-lo i la relació d'institucions i persones que han estat distingides amb el Memorial. La pandèmia obliga a esperar el moment més indicat per presentar el llibre.

DIGITALITZACIÓ DE L'ARXIU DE PREMSA. Una tasca en la que s'ha considerat que calia centrar el màxim interès ha estat la catalogació i escanejat de la col·lecció d'articles i reportatges de premsa signats per Francesc Candel en el curs de la seva vida professional. Pacientment, l'arxiver Julio Baños -tresorer de la Fundació- ha recopilat la documentació que, recentment, ha estat tractada digitalment per una empresa especialitzada, amb l'objectiu de posar tota aquesta valuosa documentació a disposició dels estudiosos candelians. D'idèntica manera s'ha tractat l'arxiu de tot el que s'ha anat publicant sobre Candel -molt especialment en ocasió del 50 Aniversari d'Els Altres Catalans. Tot plegat està a disposició dels interessats, seguin la política de la Fundació concretant-se en la funció de Centre d'Estudis Candelians, especialment pensant en la proposta de crear un Espai Candel cara al Centenari del seu naixement que s'haurà de celebrar el 2025.

CONTRIBUCIÓ A LA HISTÒRIA DE L'ASSOCIACIONISME CULTURAL. Precisament coincidint amb la voluntat de configurar un Centre d'Estudis Candelians, quan el dies 6 i 7 del passat novembre -de forma virtual com ara és preceptiu- es celebrà el congrés "Associacionisme cultural: entre el mosaic i les xarxes", convocat per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, es convidà al president de la Fundació Paco Candel a presentar la ponència "Història i concreció del model associatiu català", dins l'àmbit "Associacionisme cultural i poders" que presidia l'historiador Joaquim Nadal, es recordà que la Fundació disposa del cens bibliogràfic (www.culturapopular.cat) que és realitzà en col·laboració amb Rúbrica Editorial i l'Ens de l'Associacionisme Cultural, el primer inventari sobre llibres relacionats amb l'associacionisme i la cultura popular tradicional, tot rememorant que Francesc Candel s'havia format culturalment a partir de la seva vinculació amb les estructures socials ateneíastiques laiques i confessionals de l'antic barri de Can Tunis, avui La Marina de Sants.

EL DOCUMENTAL "TERESA JUVÉ: MEMÒRIA D'EXILI", que dirigí el publicista Enric Asensio -produït per la Fundació Candel en col·laboració amb la Fundació Pallach i realitzat des de la sensibilitat respecte a la problemàtica de refugiats i desplaçats que tenia Candel-, en ser penjat a les webs de les respectives fundacions, ha esdevingut eina d'un gran valor històric en ocasió del Centenari de Josep Pallach (1920-2020), amb actes de presentació a diverses ciutats, element de consulta pels alumnes dels darrers cursos d'EGB i batxillerat, que han fonamentat treballs de redacció després de visualitzar-lo a les webs www.fundaciopallach.org i www.fundaciocandel.org. La darrera exhibició programada del documental serà el dia 12 de desembre del Memorial de l'Exili de La Jonquera (Girona).

Enviar a Delicious Enviar a Digg Enviar a La Tafanera Enviar a Mename Enviar a Facebook Enviar a Twitter

Fundació Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Sobre el web