Fotografia d'en Paco Candel i logotip de la Fundació
Inici La Fundació Activitat Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Activitat

» Editorials
» Notícies
» Fulls candelians
» Observatori social


» Castellano


'Memòries d'exili: Teresa Juvé' situa en primer pla una figura cabdal
10/06/2018

Invitació de l'acte El documental, amb clara intenció de reflexionar sobre el present, s'estrenarà dimarts 19 de juny de 2018 a les 19h al Palau Alòs (Sant Pere més baix, 55, de Barcelona). Comptarà amb la protagonista del documental, Teresa Juvé, lúcida i plena de força als seus 97 anys, i el director, Enric Asensio, i el guionista del treball, Pere Baltà, qui s'ha basat en el llibre autobiogràfic de Juvé "L'aiguamort a la ciutat" (publicat per Rúbrica Editorial). L'acte també comptarà amb Josep M. Soler (president de la Fundació Pallach), i una taula rodona amb la mateixa Juvé, l'escriptor amazic Salem Zenia i un representant de la xarxa Asil.Cat.

L'estrena del documental "Memòries d'exili: Teresa Juvé" ofereix el testimoni de l'exili de Juvé, que als 18 anys, el 1939, va haver d'exiliar-se a Franca, on va ser retinguda a un centre de dones del centre del país. Més tard va poder instal·lar-se a Tolosa de Llenguadoc amb la seva família, on en una França dominada per les tropes alemanyes, va esdevenir membre de la resistència francesa i va estudiar llengua i literatura occitana. El treball s'organitza entorn d'una entrevista en profunditat realitzada l'any passat, en la qual Teresa relata amb lucidesa i sensibilitat tot el camí viscut.

Teresa Juvé va deixar testimoni d'aquestes vivències al llibre biogràfic L'aiguamort a la ciutat, presentat el 1963 al Premi Nadal, on va quedar finalista -fruit de les circumstàncies polítiques mai no s'hauria pogut premiar un llibre de la seva temàtica-, tot i que es va publicar a l'Argentina. No va ser fins al 2005 que l'autora el va reescriure en català i el llibre es pot trobar al catàleg de l'editorial Rúbrica. Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel i escriptor, ha estat l'encarregat d'estructurar el guió del documental, a partir dels fets relatats a l'obra.

El passat que malauradament sempre torna

El film, de 40 minuts de durada, és una co-producció entre la Fundació Paco Candel i la Fundació Pallach, que s'encarrega de mantenir la memòria del marit de Juvé, Josep Pallach, mestre, pedagog i polític, que va morir el 1977. "La voluntat del documental és proposar elements de reflexió i un paral·lelisme amb la crisi actual dels refugiats. La mateixa Teresa explica que quan van arribar a França els exiliats no van ser ben rebuts", explica Enric Asensio, director, que ha dedicat la seva vida professional a la publicitat i que en la seva jubilació està dirigint documentals sobre memòria històrica com ara "Cara i creu d'una guerra", sobre els bombardejos de Belchite i Corbera d'Ebre, o el projecte "La memòria dels dibuixants", que a través d'una web recull testimonis de les vides de dibuixants represaliats o censurats durant el franquisme.

Com a president de la Fundació Candel i amb la voluntat que la fundació esdevingui un centre d'estudis, sense deixar de donar testimoni i difondre la figura de l'escriptor Candel -autor d'Els altres catalans-, Pere Baltà, president de l'entitat a més de guionista del documental, considera que el film entronca amb l'ètica de Paco Candel.

Una figura excepcional

"Veient la intensitat de les seves declaracions, la seva força i sentiment, vam considerar que el documental havia de girar entorn de Teresa Juvé, incloent-hi imatges d'arxiu i fotografies, però sense perdre mai de vista la figura central de Juvé", exposa Baltà. Professora, com el seu marit, de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el seu cas de literatura occitana, disciplina en la qual es va llicenciar a Tolosa, Juvé, que va quedar vídua set anys després de tornar de l'exili -Josep Pallach va morir d'un infart el 1977 en plena eclosió d'una prometedora carrera política com a secretari general del Partit Socialista de Catalunya (PSC)-, ha mantingut vigent la defensa dels drets dels exiliats i una carrera novel·lística, que, entre d'altres, inclou la sèrie del personatge Jaume Plagumà, fusió de novel·la històrica i detectivesca, situada en el segle XVI (l'última entrega, "La trampa", editada per Meteora el 2015). També el 2015 ha publicat dins la mateixa editorial "Tu ets jo", la seva biografia.

L'estrena del documental s'emmarca dins dels actes del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). Juvé participarà en la taula rodona posterior a l'estrena del documental, amb l'escriptor amazic Salem Zenia i un representant de la xarxa Asil.Cat, amb la moderació de Carme Arenas del PEN Club. A més, durant el debat es projectaran les il·lustracions cedides pel dibuixant Joan Antoni Poch, sobre la problemàtica del refugi.

Article publicat originalment a Tornaveu el 06/06/2018

Enviar a Delicious Enviar a Digg Enviar a La Tafanera Enviar a Mename Enviar a Facebook Enviar a Twitter

Fundació Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Sobre el web