Fotografia d'en Paco Candel i logotip de la Fundació
Inici La Fundació Activitat Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Activitat

» Editorials
» Notícies
» Fulls candelians
» Observatori social


» Castellano


Jaume Fabre: "El paisatge fonamental de l'obra de Candel és un paisatge de classe, no l'skyline d'un lloc"
07/04/2017

Intervenció de Jaume Fabre durant la presentació del llibre L'historiador i periodista Jaume Fabre presentà a la Biblioteca Francesc Candel el llibre "Els paisatges de Paco Candel", que recull una interessant aportació de ponències i comunicacions que es feren a la trobada d'estudis que, amb el mateix títol del llibre, va ser una reflexió entorn de l'autor d'"Els altres catalans". En presentar l'acte, els presidents de la Fundació Candel i del Centre d'Estudis de l'Hospitalet, Pere Baltà i Manuel Domínguez, respectivament, coincideixen en la definició "paisatge urbà i humà, àmbit social" per evaluar els continguts de la trobada que organitzaren conjuntament en el marc de la commemoració del carismàtic llibre de Candel. La trobada resultà d'un gran interès per aprofundir en l'obra de l'autor i també en la seva polièdrica personalitat.

Algunes ponències d'aquella trobada apunten en la direcció de recordar el temps de Candel a l'ajuntament de l'Hospitalet i en l'etapa de senador a Madrid, afirmà Jaume Fabre, que ha prologat el llibre, però cal recordar que el seu no era un espai geogràfic, sinó sobretot temàtic. "Cada escriptor parteix de les vivències més pròximes, per això Montjuic i el seus barris ocupen un lloc central en la producció de Candel, de la mateixa manera que una zona indefinida entre la Salut, el Carmel i el Guinardó és l'ambientació de les obres de Marsé o que l'imaginari comtat meridional de Yoknapatawpha ho és en els llibres de William Faulkner. Però no crec que el fonamental sigui el lloc, sinó la temàtica. El paisatge fonamental de l'obra de Candel és un paisatge de classe, no l'skyline d'un lloc".

Amb afirmacions com aquestes comentà les ponències recollides en el llibre i signades per especialistes tan reconeguts com el professor Jaume Guillamet, l'urbanista Joan A. Solans, el professor d'història de la cultura Jaume Botey o el demògraf Andreu Domingo. També destacà la vintena de comunicacions que reflecteixen la diversitat de l'entorn candelià i l'estima que compartien per l'escriptor. Alguns dels autors dels diversos treballs van enriquir l'acte amb noves aportacions que van possibilitar una nova reflexió de Jaume Fabre fonamentada en una expressió de l'urbanista Francesc Roca: una ciutat mai no és acabada del tot, es transforma constantment.

Enviar a Delicious Enviar a Digg Enviar a La Tafanera Enviar a Mename Enviar a Facebook Enviar a Twitter

Fundació Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Sobre el web