Fotografia d'en Paco Candel i logotip de la Fundació
Inici La Fundació Activitat Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Activitat

» Editorials
» Notícies
» Fulls candelians
» Observatori social


» Castellano


"Els altres catalans", amb l'ARA
12/03/2014

Portada de la reedició no censurada d'Els altres catalans. Un diari especial sobre la immigració oferirà l'emblemàtic llibre de Paco Candel el diumenge 16 de març.

El diari ARA homenatjarà la figura de l'escriptor valencià Paco Candel cinquanta anys després de la publicació de la seva obra més emblemàtica, Els altres catalans. Per fer-ho, l'edició del diumenge 16 de març oferirà continguts centrats en l'evolució de la immigració a Catalunya, tant la que va descriure Candel com la que ha arribat al país en les últimes dècades. A més, els lectors de l'ARA podran aconseguir el mateix dia 16 -i també el dissabte 15- Els altres catalans per només 11,95 euros. Una promoció que continuarà a la Botiga de l'ARA (www.botiga.ara.cat) a partir del dilluns 17 de març.

En aquesta edició especial, el diari es bolcarà a analitzar des de tots els punts de vista com la immigració ha format part de l'evolució de Catalunya. Les primeres vuit pàgines del rotatiu parlaran del fenomen que Candel va abordar el 1964 des d'una perspectiva periodística i sociològica. En primer lloc, hi haurà un reportatge sobre els fills i néts dels nouvinguts a Catalunya, dels quals va parlar Candel. El text donarà veu a quatre descendents d'emigrants espanyols instal·lats a Santa Coloma, Cornellà, Roquetes i Ciutat Badia.

Més enllà de les vivències personals, el diari oferirà també gràfics de les onades migratòries a Catalunya al llarg de l'últim segle. Ho farà a través de quatre gràfics. El primer mostrarà la proporció d'immigració de dins l'Estat i de fora en les dècades que van dels anys 30 als 70 i també el 2013. Basant-se en aquestes mateixes franges temporals, el segon gràfic mostrarà l'origen concret dels immigrants. En un de tercer es podrà observar l'evolució del creixement de la població a Catalunya i en un quart es farà una projecció de quin hauria estat aquest creixement sense els immigrants.

Andreu Domingo, el director de l'àrea d'immigració del Centre d'Estudis Demogràfics, serà l'encarregat d'analitzar aquestes dades dels gràfics. Però no ho farà només des del punt de vista estadístic, ho farà també centrant-se en l'evolució del discurs sobre la immigració que hi ha hagut a Catalunya. És a dir, parlarà de la por a desaparèixer des del punt de vista cultural en relació amb les primeres onades migratòries fins a arribar al multiculturalisme actual.

L'especial també tindrà lloc per a veus expertes que hi parlin en primera persona. Per exemple, la d'un tècnic de la direcció general de Joventut de la Generalitat de Catalunya que coneix les iniciatives contra els prejudicis sobre els immigrants que fan les administracions, però que també sap què suposa ser immigrant perquè és marroquí. Barcelona és la ciutat on es fa una tasca més potent. L'any passat es van fer 88 activitats, en què van participar 4.000 persones. Ell serà l'encarregat de parlar d'aquestes iniciatives. El periodista Vicenç Villatoro també explicarà, basant-se en la història de la seva família, què suposa ser immigrant. En aquest especial sobre la immigració, també hi haurà veus expertes que s'acostaran al fenomen migratori des de fora. Els autors del blog El pati al descobert es fixaran en com ha evolucionat la percepció social de la immigració.

Les arts i la immigració

Però no totes les mirades al fenomen migratori estaran centrades en el seu vessant sociològic. També la secció de Cultura participa en aquest diari especial. En una doble pàgina, s'abordarà com els immigrants s'han representat a si mateixos al llarg de la història. Aquestes autorepresentacions de les quals parlarà el text són musicals, cinematogràfiques i literàries. En aquesta part de l'especial, es destacaran, a més, els actes principals de l'Any Candel.

Per tot el diari del diumenge 16 hi haurà testimonis de persones de diferents orígens que expressaran les seves vivències i les seves opinions sobre el fet migratori. A la secció Debat s'hi podran trobar, a més, articles d'opinió que parlaran també sobre el tema central del diari, un dels quals estarà firmat per Gregorio Luri.

Paco Candel, mort el 2007, va escriure diverses obres al llarg de la seva vida. Els altres catalans, que abordava el fenomen de la immigració a Catalunya, va ser l'obra que més èxit va tenir. L'autor va ser guardonat amb una Creu de Sant Jordi i una Medalla d'Or de la Generalitat.

Informació extreta del web del diari Ara.

Enviar a Delicious Enviar a Digg Enviar a La Tafanera Enviar a Mename Enviar a Facebook Enviar a Twitter

Fundació Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Sobre el web